Groene wade met zonnebloemen

28-08-2023

In maart al vertelde mijn vader mij dat hij in een wade wilde na zijn overlijden.  Om een beetje reclame voor mij te maken. Heel lief en ik twijfelde of het wel bij hem paste. Hij moest het immers niet alleen voor mij doen.
Een paar maanden later had hij er nog eens goed over nagedacht en wilde echt in een wade.  Wij, zijn kinderen, mochten bedenken hoe en wat.

Zijn overlijden kwam dichterbij en samen met mijn broers, zwager, zus en schoonzus gingen we brainstormen over dat hoe en wat. Gezamenlijk kwamen we op de natuurgroene wade, gecombineerd met zonnebloemen (die dan ook op de kaart terugkwamen).  Mijn broer werkt in de bloemenwereld (Jilderda’s bloemen) en zorgde voor de prachtige bloemen.  Ik vond het fijn dat de opbaarplank door een lokale ambachtsman gemaakt zou worden en Hindrik Ype de Vries van De Kistemakker heeft een mooie plank gemaakt naar onze wensen.

Ook al konden we veel zelf, het was wel fijn dat Sandra Antonides  ons terzijde stond met tips en ondersteuning in het proces na overlijden.

Ik heb lang getwijfeld om de foto te laten zien en omdat we er allemaal een goed gevoel bij hadden (en met toestemming van mijn familie) heb ik ervoor gekozen dit toch te doen.

Verven met planten

10 08 2023

In juni heb ik in het textiel museum te Tilburg meegedaan aan een supertoffe 2-daagse masterclass van Lucila Kenny.  Waarover? Het verven van textiel met
planten op een ecologisch verantwoorde manier.

Al langer wilde ik experimenteren met het zelf verven van de stoffen voor de wades, zodat ik exact weet welke verfstoffen in de wades zitten.  Met de masterclass heb ik de basis geleerd en ga dit nu verder ontwikkelen.
Inmiddels weet ik al dat je veel blaadjes/bloemetjes nodig hebt voor je voldoende hebt om een hele lap te verven. Dat je niet alle kleuren kan krijgen die je wellicht wilt en dat er prachtige kleuren uit de natuur komen. Dat de kleur uit bv de snoeiblaadjes van een esdoorn deze week een ander geel kan geven dan volgende week…

En dat bramen een prachtig paars geven als het textiel nog nat is en eenmaal opgedroogd een grijs/lila wordt

Mepperdennen

19 07 2023

Voor een woensdag was ik uitgenodigd voor de inspiratiemarkt op de natuurbegraafplaats Mepperdennen. Als het even kan, zeg ik hier  ‘JA’ op.  En deze keer kon ik het combineren met een  korte vakantie. Dus toog ik met mijn kleine predom naar camping Schonewille (keurig, gezellig en mooi).  Omdat Luuk Assink  een mooie baarplank mee had, hoefde ik de mijne  niet mee te nemen. Deelnemen is natuurlijk  goed voor de zichtbaarheid van Rouwtextiel en daarnaast is het erg bijzonder om te doen.  De mensen die langskomen, komen met een gericht doel: Hoe zit dat met natuurbegraven en meer specifiek voor mij: hoe gaat dat nu met zo’n wade?

In Mepperdennen  kreeg ik ook 3 x het hele podium en kon wades laten zien; de stoffen, manieren om te vouwen en vertellen dat dit vouwen altijd op eigen wijze kan/mag gebeuren.
Er komen altijd vragen over de wade en cremeren  en dat is bij de meeste crematoria geen probleem. Mocht dit niet zeker zijn: altijd even vooraf informeren!

Vaak zijn er intense gesprekken, het gaat immers over dood en verlies. Intens en waardevol!

Hemden en sokken

15 06 2023

Hemden en sokken

Tijdens de uitvaarsbeurzen kreeg ik regelmatig de vraag welke kleding gedragen kan worden in de wade. Al dan niet in combinatie met een wade of kist.

Dus ben ik gestart met het maken van hemden van biologische stoffen, deze vind je inmiddels op de website.
Alle knoopjes zijn van hout.

Er kwam al snel een vraag of het mogelijk is een ‘jurk’ te dragen en dan geen wade.

En dat kan, zolang het lichaam maar helemaal bedekt is tijdens vervoer en in de openbare ruimte. Dus heb ik de hemden lang gemaakt, met lange brede mouwen. de handen kunnen op verschillende manieren bedenkt worden: de handen in de mouwen te steken of de handen in de insteekopeningen aan zijkanten.
Om het gezicht te bedekken is er een grote capuchon die geheel over het gezicht kan.

Tja, schoenen kan echt niet meer, maar blote voeten vinden sommige mensen ook geen fijn idee (moeder had altijd koude voeten). Nu kan ik wel een beetje breien, maar vriendin Wietske is kampioen sokken breien. Zij heeft voor Rouwtextiel sokken van biologische garen gemaakt!

Deze ‘jurken’ zijn desgewenst in te korten. Daarnaast volgen er later andere modellen.  In overleg kan er heel veel!

doodshemd -jurk van vlinderstofdoodshemd - jurk met capuchon van vlinderstof